Még mielőtt elindulna irodai bútort venni ...

Egészség az irodában is: Ergonómia

Sokszor halljuk ezt a szót, szinte nap mint nap, mégsem vagyunk vele teljesen tisztában, hogy mit is jelent ez a fogalom. Az ergonómia tudománya az ember és a technikai berendezések kapcsolatával foglalkozik. Feladata az, hogy megállapítsa, milyen legyen az a gép, berendezés, eszköz, amely a legjobban illeszkedik az ember fizikai és szellemi adottságaihoz. Az ergonómia célterülete tehát: az ember és munkakörnyezete kölcsönhatásának tanulmányozása, az ember és munkakörnyezete közötti harmónia biztosítása, különös tekintettel a munka hatékonyságának növelésére és az ember által igényelt munkafeltételek kielégítésére.

Az 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet hatálya kiterjed mindenkire, aki 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ. A rendelet 3. számú melléklete tér ki a képernyős munkahely kialakításának, így a berendezések, a környezet, valamint az ember-gép kapcsolatának minimális követelményeire. Amit én most ezekből kiragadok, az a berendezés, ezek közül is a munkaasztal és munkaszék előírására vonatkozó elvárás. A rendelet 1.4 pontja vonatkozik a munkaasztal vagy munkafelület követelményeire.

 

 

A munkaasztal vagy munkafelület legyen olyan nem fényvisszaverő felületű és nagyságú, hogy biztosítsa a monitor, a billentyűzet, az iratok és a csatlakozó eszközök rugalmas elrendezését. A munkaszék előírását a 1.5 pont határozza meg, ez alapján: A munkaszék legyen stabil, továbbá biztosítsa a használó könnyű, szabad mozgását és kényelmes testhelyzetét. A szék magassága legyen könnyen állítható. A szék támlája legyen magasságában állítható és dönthető. Igény esetén lábtámaszt vagy saroktámaszt, illetve kartámaszt kell biztosítani.

Eddig a rendelet, most pedig lássuk, mit is jelent ez a gyakorlatban. A munkaasztal tekintetében nagyon fontos, hogy annak magassága 68-76 cm közé essen. Így érhetjük el azt, hogy testmagasságtól függően az alkar 90-110 fok közötti szögben legyen megtámasztva. Ez azért fontos, mert a billentyűzet és egér használatakor az alkar megtámasztása szükséges, és ebben a szögben lesz kényelmes a karok elhelyezkedése. A monitornak mindenképpen szemben kell elhelyezkednie a felhasználóval, lehetőleg 50 cm-re, vagy attól nagyobb távolságban. A monitorra inkább kicsit lefelé kelljen nézni, mint felfelé. A lábtérben pedig semmilyen zavaró berendezési tárgyat nem szabad elhelyezni.

 

 

Egy irodai dolgozó esetében egy ideális forgószék feladata az, hogy stabilan megtámassza a testet egy dinamikus pozícióban hosszú távon is, úgy, hogy egészségünk ne károsodjon, és kényelmes is legyen. Használat során a vérkeringés a lábakban nem csökkenhet, épp ezért fontos a forgószék testreszabhatósága. Az ülésmagasságnak állíthatónak kell lennie, ez a térdhajlat talajtól mért távolsága. Az ülésmélységet is szabályozni kell, mely a fartól a térdhajlatig tartó távolság. Ha az ülésmélység fix, akkor a megfelelő háttámasztásról is gondoskodni kell. Ebben az esetben a derék és a gerinc megtámasztása a fontos, még mozgás közben is.

Helyes testtartás azonban nem létezik, így igyekezzünk minél gyakrabban változtatni helyzetünket ülés közben. És ne feledjük, óránként 10 perce álljunk fel a számítógép elől, és szívjunk friss levegőt, mozgassuk meg tagjainkat, tartsuk megfelelően vérkeringésünket.


 

Forgószék AKCIÓ

Íróasztal AKCIÓ

 

Cimkék: egészség, irodaszék, irodai szék, forgószék, ergonómia,


Kapcsolódó cikkek

Feng Shui az irodában is

Feng Shui az irodában is

A Feng Shui térhódításának köszönhetően ma már irodánkban sem kell mellőznünk a harmonikus környezet jótékony hullámait.
Forgószéket keresek… Na de melyiket válasszam?

Forgószéket keresek… Na de melyiket válasszam?

Mielőtt forgószéket vásárolna otthonra vagy az irodába, nem árt végiggondolni néhány dolgot. Ebben lesz most segítségére néhány kérdés, annak érdekében, hogy a megfelelő irodai széket találja meg.
Akciós irodai bútorok

Akciós irodai bútorok

Irodabútor AKCIÓ! Irodabútorok, irodai székek és irodai asztalok nagy választékban akciós áron. Kattintson ide és nézze meg Ön is akciós ajánlatainkat!
Íróasztalból a legjobbat!

Íróasztalból a legjobbat!

Egy dolgot semmiképp sem nélkülözhet egy jó iroda és dolgozószoba: a megfelelő íróasztalt vagy számítógépasztalt!
Így rendezzünk be egy kis irodát

Így rendezzünk be egy kis irodát

Ha egy irodát ízlésesen szeretnénk berendezni, számos szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet szeretnénk.

 


 

Otthon, irodában, irodában otthon? - Bahama irodabútor

Otthon, irodában, irodában otthon?
- Bahama irodabútor -

 

Olcsón is berendezhető az iroda - Ravenna irodabútor

Olcsón is berendezhető az iroda
- Ravenna irodabútor -

 

Klasszikus irodabútor, ösztönző környezet

Klasszikus irodabútor, ösztönző környezet

 

A XXI. század elvárásai a modern irodabútorok világában

A XXI. század elvárásai a modern irodabútorok világában

 

Íróasztalból a legjobbat!

Íróasztalból a legjobbat!

 

 

Hasznos linkek a témában:

Otthoni iroda berendezése: ergonomikus irodaszék, munkafelület, irattárolás

Kis iroda, sok ötlettel

Dolgozószoba hangulatosan